Ga direct naar inhoud
NL EN

Emigreren

Emigreren naar Curaçao of Bonaire

Emigreren naar Curaçao of Bonaire, een tropische bestemming in de Caribbean, vraagt om een goede voorbereiding. Tijdens de zoektocht naar bruikbare informatie over verhuizen naar de Antillen vindt u veel tegenstrijdige informatie; u heeft geen idee waar te beginnen en dat is heel herkenbaar!

Als officieel geregistreerde organisatie biedt Na Kaminda al vele jaren advies, begeleiding en praktische diensten bij emigratietrajecten naar de Caribische delen van het Nederlandse Koninkrijk, over de volle breedte!

Na Kaminda heeft haar hoofdvestiging op Curaçao en een vestiging in Nederland. Omdat wij op beide continenten vertegenwoordigd zijn kunnen wij u op lokaal niveau ondersteuning bieden - zowel vóór vertrek als ná aankomst.

Waar moet ik beginnen

Als u overweegt te emigreren - ongeacht of dit naar Curaçao of naar één van de de BES-eilanden is - wij weten exact waar te beginnen, wat prioriteit heeft, waar de valkuilen zitten en hoe een goede planning eruit moet zien. Dat geeft rust en u heeft tijd voor andere dingen, zoals het afscheid van familie en vrienden.

Door een korte maar heldere intake verkrijgen wij snel inzicht in uw situatie en uw wensen. Een persoonlijk stappenplan helpt u moeiteloos door het gehele emigratieproces, ondersteund door gericht advies, praktische diensten en een lokaal netwerk. Wij zijn op de hoogte van lokale regelgeving en van de immigratieformaliteiten, het geldende beleid en de huidige situatie op het eiland.

Alle handelingen, de afspraken, het papierwerk en de verschillende trajecten komen overzichtelijk samen in een persoonlijk digitaal dossier. Dit is uw houvast en onze leidraad en het kan elk gewenst moment worden geraadpleegd; het creëert overzicht, bespaart kosten en ondervangt valkuilen.

Heeft u plannen voor emigratie naar Curaçao of naar Bonaire, dan voorkomt een goede voorbereiding teleurstelling of zelfs erger! Een gedegen voorbereiding vóór vertrek betaalt zich terug ná aankomst.

Een gericht advies

Wij hebben een gefundeerde visie over 'wat werkt' en 'wat niet werkt'. Door de omstandigheden, uw situatie en de argumenten in kaart te brengen kunnen wij u gedetailleerd voorlichten u over de voor- en nadelen en over de mogelijkheden. Bij twijfel verstrekken we een beargumenteerd advies met een duidelijk ‘moet-je-doen' of in een enkel geval een 'beter-niet-doen’ advies. Een ‘beter-niet-doen’ advies kan voor uw situatie ook emigratie naar een ander Caribisch eiland inhouden.

een kleine aantekening over Bonaire (de BES)
Sinds Bonaire een 'Bijzondere Gemeente van Nederland' werd, is de belangstelling om hier permanent te kunnen wonen enorm. Inmiddels bestaat de bevolking van Bonaire voor een 2/3 deel uit niet-Bonairianen. Wat hierbij niet helpt is de term 'gemeente'; dat roept vaak het idee op - 'naar Bonaire verhuizen is eender als verhuizen naar een willekeurige andere gemeente binnen Nederland' - niets is echter minder waar! Bonaire heeft inmiddels plannen om het migratiebeleid een stuk strenger te maken (maart 2024).

Praktische hulp

Wij begeleiden complete trajecten maar ook afzonderlijke onderdelen van uw emigratie naar Curaçao of naar één van de BES-eilanden. Ingewikkelde onderdelen nemen wij van u over. Wij ontzorgen, scheppen overzicht en wij behoeden u voor valkuilen en onnodige kosten - over het gehele traject en over alle afzonderlijke onderdelen.

Toelatingseisen en procedures wijzigen continu. Lijstjes over noodzakelijke documenten zijn niet zonder risico; deze rouleren in alle soorten en maten. Bekendheid met de lokale overheidsdiensten in het Caribisch gebied is van doorslaggevend belang. Mede daarom zijn wij op het eiland gevestigd.

Gedurende het emigratieproces verstrekken wij u alle noodzakelijke informatie - actueel en toegesneden op uw persoonlijke omstandigheden! Wij vertellen u graag meer over onze persoonlijke begeleiding.

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart

Met pensioen en emigreren

Een aanzienlijke groep pensionado's geniet na het werkzame leven van de welverdiende rust en de tropenzon op onze overzeese gebiedsdelen, zoals Curaçao of één van de BES-eilanden.

De stappen voor een pensionado zijn in grote lijnen eender als voor elke andere emigrant. Echter met dat verschil dat wij bij deze groep met een andere focus kijken naar de huidige gezondheidssituatie, de verzekeringssituatie, de financiën en naar de mogelijkheden in relatie tot de leeftijd; dat kan per geval anders zijn. Op basis hiervan bepalen we de meest verstandige route, de keuzes en de mogelijkheden voor de te nemen (vervolg)stappen en de bijbehorende adviezen.

Met het begrip 'pensionado' kan enkel bedoeld worden de status van 'het gepensioneerd zijn' maar kan tevens verwijzen naar de z.g. fiscale 'pensionado-regeling' - een gunstige fiscale regeling op Curaçao waarvoor u echter wel aan specifieke voorwaarden dient te voldoen. Voor meer informatie over het verkrijgen van de pensionado-status neem contact met ons op. Meer leest u tevens op de website van de 'Vereniging van Pensionado's'

Terug naar Nederland - uw geboorteland

U bent geboren in Nederland of België en u vertrekt permanent van het eiland - terugkeer naar uw eigen land.

Terug naar uw geboorteplek - Curaçao of Bonaire

Remigreren voor Antillianen:
U bent oorspronkelijk 'Yu di Korsò' of 'Yu di Boneiru' en u remigreert terug naar Curaçao of Bonaire.

Yu di Korsòu | Yu di Boneiru - 'Terugkeer Vergoeding' voor Antillianen

Vergoeding van kosten / terugkeer-regeling voor Antillianen:
Zeer regelmatig wordt ons gevraagd of er een vergoeding van de kosten (door sommigen aangeduid als 'oprotpremie') mogelijk is voor remigranten die terugkeren naar Curaçao of één van de andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Dit is echter niet het geval; een dergelijke regeling van de overheid bestaat niet (meer). In 2002 is een dergelijke regeling korte tijd mogelijk geweest, echter is deze helaas in 2003 weer afgeschaft. De kosten van uw terugkeer naar Curaçao komen geheel voor eigen rekening en worden, volgens de huidige regelgeving, niet door de Nederlandse overheid vergoed. Wel is in sommige gevallen een lening voor terugkeer mogelijk via de regeling 'Bijzondere Bijstand', bv via de gemeente Rotterdam! Voor terugkeer en begeleiding naar de Antilliaanse arbeidsmarkt is het verstandig contact op te nemen met "Sosio na Trabou". Voor terugkerende remigranten met een Nederlandse uitkering zijn er, afhankelijk van uw situatie, soms mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met uw uitkeringsinstantie.

maak uw keuze keuze:

een steuntje in de rug

Onze overheid en andere instanties bieden informatie over wat te regelen en waaraan te denken bij emigratie naar het buitenland. Bekijk onderstaande informatie:

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?