Ga direct naar inhoud
NL EN

Wonen en huisvesting

Wonen en Huisvesting, Curaçao en Bonaire

Wonen op Curaçao of Bonaire, in een tropisch klimaat het gehele jaar door, is beduidend anders dan wonen in bijv. Nederland. Er ligt een veel minder grote nadruk op het 'huiselijke leven' dan bij ons. Je leeft buiten, je eet buiten, velen koken zelfs buiten en ook kinderen zijn het gehele jaar door blootvoets buiten. Het leven begint vroeg op de dag maar eindigt ook eerder op de dag. Schooltijden zijn vaak aangepast en kennen een permanent 'tropenrooster'. Centrale verwarming kent men niet maar de airco daarentegen speelt een grote rol, op velerlei manieren: hier wordt creatief mee omgesprongen en dat moet ook want de prijzen voor energie en water zijn torenhoog. Enfin, over 'de Caribisch manier van wonen' is nog veel meer te zeggen! Dat doen we graag een andere keer.

Een woning huren

U kunt bij ons terecht voor woningen voor de lange en middellange termijn (vanaf ± 2 maanden). Aan de hand van een uitgebreide intake van uw wensen gaan wij specifiek voor u op zoek naar een woning. Begin op tijd met zoeken (dat doen wij voor u), niet te vroeg maar ook zeker niet te laat, 2 tot uiterlijk 3 maanden voor vertrek is een goed uitgangspunt.

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart.

Wij willen onze woning laten beheren

Woningbeheer is een sterk groeiend onderdeel van Na Kaminda, waarnaar vaak gevraagd wordt, met name door woningeigenaren die niet zelf op het eiland wonen. Voor het beheer van uw woning, of het (tijdelijk) onderverhuren van uw woning in combinatie met beheer, kent Na Kaminda goede mogelijkheden. De informatie hierover kunt u vinden op de pagina 'woningbeheer'.

Wonen en een woning kopen

Het kopen van een woning op bijv. Curaçao verschilt in een aantal opzichten met het kopen van een woning in Nederland. Veelal is de eerste tijd huren verstandig zodat u zich kunt oriënteren op de mogelijkheden en de verschillende wijken en de sfeer kunt proeven.

Jaarlijks wordt grondbelasting geheven, waarbij vanaf 1 januari 2014 de nieuwe wet voor OZB ('onroerend zaak belasting') van kracht is. De nieuwe landsverordening gaat uit van een progressief tarief:

  • 0,4 procent belasting worden op onroerende zaken tot 350.000 gulden
  • 0,5 procent voor zaken tussen 350.000 en 750.000 gulden
  • 0,6 procent voor zaken boven 750.000 gulden

Woont u als particulier permanent op Curaçao en wordt uw woning als eigen woning aangehouden dan wordt deze woning niet in de heffing voor de inkomstenbelasting op betrokken. Het huurwaardeforfait kent men niet. Heeft u een tweede woning op Curaçao die wordt verhuurd dan worden de huurinkomsten van de woning voor 65% betrokken bij de inkomstenbelasting. Kosten die verband houden met de verhuur zijn niet aftrekbaar. Rente en kosten van een geldlening die verband houden met de verhuurde woning zijn wel volledig aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat er huuropbrengsten tegenover staan.

Na Kaminda is geen makelaarskantoor. Wat wij wel doen is u in contact brengen met betrouwbare makelaars en bedrijven waarmee wij goede ervaringen hebben; zij kunnen u met goed advies en deskundige begeleiding uitstekend van dienst zijn. Vraag ons hier gerust naar.

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?