Ga direct naar inhoud
NL EN

Verzekeren

Verzekeren op Curaçao of Bonaire, een ander verhaal

Verzekeren op Curaçao is een heel ander verhaal dan dat u gewend bent in uw 'eigen land' - datzelfde geldt voor Bonaire op andere wijze. Zowel in Curaçao als op de BES-eilanden is een geldige ziektekostenverzekering een verplicht onderdeel van uw immigratieprocedure. Een goed advies is hierbij onmisbaar, ook als het over het verzekeren van andere zaken gaat.

LET OP: door (m.n. Nederlandse) verzekeraars wordt met enige regelmaat verteld dat u, ook nadat u uit de basisverzekering bent uitgeschreven, bij hen verzekerd kunt blijven - dit is in nagenoeg alle gevallen onjuist; u loopt hierbij grote risico's! Informeer bij ons.

Na Kaminda heeft contact met verzekeringskantoren die zijn ingeschreven bij de 'Centrale Bank'; deze verstrekt de vergunningen op de eilanden voor financiële instellingen. De samenwerkende kantoren zijn Nederlands georiënteerd en begrijpen daarom precies wat u wilt.

Verzekeren op Curaçao versa Bonaire

De voormalige 'Nederlandse Antillen', Curaçao en de BES-eilanden, zijn sinds 10-10-2010 gescheiden. Curaçao werd een zelfstandig land terwijl Bonaire, St. Eustatius en Saba (de BES) bijzondere gemeentes van Nederland geworden zijn. Dat heeft tevens consequenties voor de wijze van verzekeren en de mogelijkheden.

Tot enige jaren geleden was op Curaçao een jaarpolis van een particuliere verzekeraar een verplicht onderdeel van de immigratieprocedure. Sinds kort is door de lokale overheid de 'Landsverordening van 30 januari 2013' met terugwerkende kracht van toepassing verklaart waarbij voor iedereen een basisverzekering voor ziektekosten (BZV) van de SVB verplicht is. De premies voor deze verzekering worden geïnd door de belastingdienst.

Op de Bonaire geldt sinds 1 januari 2011 een verplichte zorgverzekering, de z.g. Zorgverzekering Caribisch Nederland' is voor iedereen die rechtmatig op het grondgebied van Caribisch Nederland woont of werkt.

Bijgaand verstrekken wij u aanvullend uitleg over AWBZ, WLZ, WMO en de ZVW, kortom ziektekosten-vergoedingen in of via Nederland etc.

Een goed advies over verzekeren

Verzekeringstechnisch zijn er veel haken en ogen en niet alleen wat betreft de zorgverzekering; een goed advies en de nodige begeleiding is daarom geen overbodige luxe. In veel gevallen zijn creatieve oplossingen nodig om voor u toch een verantwoorde situatie binnen de wet te creëren. Wij adviseren over de mogelijkheden en zoeken in samenspraak met met u naar de voordeligste en meest geschikte oplossing voor uw situatie. Het afsluiten en betalen van specifieke verzekeringen doet u rechtstreeks met het kantoor waarnaar wij u doorverwijzen: de verzekeraar is door ons dan al op de hoogte gesteld van uw case.

Tip: geniet u nog inkomsten uit Nederland, zoals AOW, kinderbijslag of een uitkering in het kader van de 'Algemene Wet Nabestaanden'? U dient uw vertrek uit Nederland in dat geval tijdig te melden bij de SVB in Nederland.

Kortstondig of permanent vertrek naar het buitenland

Let op! Indien u verzekerd bent via de SVB op Curaçao en u vertrekt (voor kortere tijd of permanent) naar het buitenland dan bent u niet verzekerd; de SVB biedt geen dekking in het buitenland.

Echter, bent u particulier verzekerd op Curaçao (volgens de oude regeling voor 30 januari 2013), dan bent u misschien wél verzekerd in het buitenland. Dit is geen regel dus controleer dit vóór vertrek bij de maatschappij.

Per situatie kan een andere (tijdelijke) verzekering van toepassing zijn. Wij kunnen u hierbij adviseren.

Wij treden kosteloos op als uw tussenpersoon voor onderstaande mogelijkheden - in geval van vragen maar zeker in het geval van een discussie bij schade is dat in uw voordeel. Onderstaand enkele situaties die voor u zouden kunnen gelden, mits u de Nederlandse nationaliteit heeft óf gehuwd bent met een Nederlandse partner:

Na Kaminda is van veel markten thuis:

  • Ziektekostenverzekeringen, waaronder 60+ zorgverzekeringen
  • Autoverzekeringen
  • WA verzekeringen
  • Inboedelverzekeringen
  • Specifieke bedrijfsverzekeringen
  • hypotheken

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?