Ga direct naar inhoud
NL EN

Werken

Werken op Curaçao of Bonaire, vacatures en tips

Werken en vooral het vinden van werk op Curaçao of Bonaire is voor velen een struikelblok. Voor het vinden van werk en het solliciteren verstrekken wij waardevolle tips op deze pagina - lees de informatie goed door!

Na Kaminda kent vele mogelijkheden om behulpzaam te zijn bij de emigratie, waarbij de weg naar het vinden van werk en de mogelijkheid om te mogen werken een stuk minder hobbelig wordt. Dit bieden wij aan in losse modules.

LET OP: voor vreemdelingen (niet-Nederlandse nationaliteit) gelden afwijkende normen en procedures.In nagenoeg alle gevallen is werk zoeken of accepteren vóórdat de vergunningaanvraag is ingediend én is toegekend volkomen zinloos! Laat je vooraf informeren door ons – op dit moment al solliciteren kan zonde zijn van de tijd en de moeite!

Voor het vinden van werk zijn tal van bureaus en mogelijkheden:

Soms wordt verondersteld dat Na Kaminda een vacature-site is voor Bonaire of Curaçao, dat is niet het geval - werk vinden op het eiland moet je zelf doen, maar we kunnen je wel een handje helpen! Een CV naar ons opsturen is zinloos, tenzij hier uitdrukkelijk naar gevraagd wordt. In sommige gevallen plaatsen wij een oproep via ons netwerk, via de website of via Twitter; dat doen wij enkel voor bestaande klanten.

Waar mogelijk geven wij suggesties. Via diverse kanalen komen vacatures op Curaçao en Bonaire onder onze aandacht, ook binnen ons netwerk en via-via horen wij veel. Wij brengen regelmatig specifieke vacatures onder de aandacht bij klanten als wij weten dat men naar een bepaalde functie of binnen een bepaalde branche op zoek is. Bekijk ook onderstaande mogelijkheden:

tip: op Curaçao is een voortdurend tekort in de horeca op elk niveau (van bedienend personeel tot management). Met name aan zelfstandig werkende koks en zeker aan chef-koks is dringend behoefte. Bovendien is er een tekort aan (technisch) hoger opgeleiden

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart.

Solliciteren - werken - tips:

Het zoeken van werk op Curaçao of Bonaire vanuit Nederland (of elders) valt niet altijd mee; dat heeft zo zijn redenen.

 • vraag je af of je plannen niet te vrijblijvend zijn. Zomaar vertrekken met te vage plannen is risicovol en kan eindigen in een teleurstelling.
 • zorg dat de aanvraag voor je werk- / verblijfsvergunning geregeld is voordat je solliciteert en in ieder geval voordat je vertrekt. Als de aanvraag is geregeld word je serieuzer genomen en weet men ook dat je daadwerkelijk komt; dit maakt het vinden van een baan gemakkelijker.
 • wij horen bijna dagelijks: 'ik wil nog niet uitschrijven uit Nederland en de schepen achter mij verbranden'. Geef dit tijdig bij ons aan; hiervoor zijn mogelijkheden maar niet onbeperkt - wij verstrekken de juiste begeleiding in uw situatie!

Kansrijk solliciteren in de juiste volgorde:

 • regel als eerste de aanvraag voor de werk- / verblijfsvergunning, wij helpen j hiermee
 • zoek vacatures ter oriëntatie; verdiep je daarbij in kansrijke branches
 • mail een sollicitatiebrief + CV naar de werkgever
 • bel vervolgens (niet alleen mailen) de werkgever voor details en maak uw interesse bekend (in enkele gevallen wordt een sollicitatiegesprek op afstand georganiseerd, bijv. via skype)
 • boek een ticket voor een extra (sollicitatie)bezoek aan het eiland om ter plaatse gesprekken te voeren
 • maak vooraf telefonisch afspraken met meerdere werkgevers in de periode dat u op het eiland bent
 • leer basic papiaments voor vertrek; dit opent deuren die anders gesloten blijven! Ook na aankomst op het eiland is het volgen van (vervolg)lessen goed mogelijk.
 • in specifieke branches zijn grote personeelstekorten, andere branches zijn oververtegenwoordigd. Verdiep je in de lokale behoeftes en kansen.
 • overweeg het starten van een eigen bedrijf en wordt je eigen werkgever. Met name op Curaçao zijn veel kansen en mogelijkheden; ook dat kan met de hulp van Na Kaminda.
 • lokale gewoontes zijn op veel fronten anders dan dat je 'thuis' gewend bent. In westerse landen is het credo 'never mix business with pleasure' maar in de Caribische cultuur (Latijns Amerikaans) werkt dit niet zo. Persoonlijke netwerken en contacten zijn van doorslaggevend belang; op borrels en happy hours worden veel contacten gelegd en samen een hapje eten en ondertussen zaken doen is zeer gebruikelijk.
Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?