Ga direct naar inhoud
NL EN

Basisoriëntatie

Basisoriëntatie & de voorbereiding bij emigratieplannen

Beginnende of gevorderde emigrant

Beginnend of iets verder gevorderd; in beide gevallen kan een algemene oriëntatie geen kwaad. Heeft u inmiddels meer vast omlijnde emigratieplannen naar Curaçao of Bonaire en bent u al iets verder in het proces? Dan bent u bij Na Kaminda aan het juiste adres: informeer naar wat wij voor u kunnen betekenen:

Voor meer informatie neem contact met ons op of download onze informatiekaart.

Om u gerichter op weg te helpen hebben wij een aantal interessante links voor u verzameld zodat u zich nog beter kunt voorbereiden op uw vertrek.

Voorbereiding op het vertrek

Na lang wikken en wegen heb je besloten om naar het buitenland te verkassen en bij de voorbereidingen van je emigratieplannen geldt ’een goed begin is het halve werk’ - definitief naar het buitenland verhuizen is een immers een serieuze beslissing. Maar waar ga je beginnen en hoe pak je dat aan? Lees onderstaande punten en voor de rest . . . geen zorgen - daar zijn wij voor, wij emigreren immers dagelijks!

  • heb je écht goed nagedacht en overwogen waarom je wilt emigreren, zet de redenen nog eens goed op een rijtje, denk minstens twee keer na. Wat geef je op en wat kun je verwachten? Een nieuw land heeft voordelen maar zoals elk land ook nadelen. Luister naar de ervaringen van de blijvers maar ook naar de ervaringen van de terugkomers. Wij kennen die verhalen, want wij helpen mensen komen en wij helpen mensen gaan. Besluit je echt te verhuizen naar dat verre land, neem dan voldoende tijd voor de voorbereiding, Sluit ’je oude leven’ goed af en begin met een schone lei aan het nieuwe avontuur. Wat kun je zelf doen en wat kunnen wij voor je doen?
  • neem de tijd, ga naar het eiland voor een iets langere vakantie, proef de sfeer, bekijk de verschillende wijken, praat ter plaatse met de mensen die jou voorgingen (het zal je verbazen hoeveel mensen naar Curaçao of Bonaire emigreren zonder er ooit geweest te zijn; niet slim vinden wij)
  • natuurlijk kun je er met Nederlands terecht, maar toch: leer de taal (Papiamentu), begin daarmee voordat je vertrekt en je hebt een mooie basis als je arriveert - het opent deuren die anders gesloten blijven
  • denk na over je inkomsten. Het is fantastisch als je vóór vertrek werk vindt (niet gemakkelijk), maar zelf op het eiland aanwezig zijn voor het vinden van werk maakt het een stuk eenvoudiger. Zorg in ieder geval voor een voldoende grote buffer om de eerste maanden te overleven
  • voor alle dingen die je zelf kunt doen helpt deze emigratie-checklist

De betekenis van de onze naam ‘Na Kaminda

Na Kaminda’ is Papiamentu voor 'op weg' of 'onderweg'. Voor u houdt dit in: op weg naar een nieuw begin! In het dagelijks Papiamantu zult u deze uitspraak in een andere context ook vaak tegenkomen.

De voormalige Antillen

Al sinds 10-10-2010 zijn ‘de Nederlandse Antillen’ als land opgeven. De ‘Nederlandse Antillen’ bestonden tot op dat moment uit vijf eilanden: Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Voor de toenmalige eilandengroep golden toen nog dezelfde regels, wetten en procedures.
Vanaf dat moment zijn Curaçao en St. Maarten zelfstandige landen en zijn de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) bijzondere gemeentes van Nederland geworden. Curaçao is het grootste eiland met Willemstad als hoofdstad. Regels, wetten en procedures kunnen nu per eiland totaal anders zijn.

De hoogste berg van Nederland is niet langer de Vaalserberg (322,7 m) maar Mount Scenery, een vulkaan op Saba met een hoogte van 877 meter.

Via deze link leest u meer over de huidige staatkundige structuur en de voormalige Antillen.

Het tijdsverschil tussen Nederland en de Antillen

De Antillen kennen geen zomer- of wintertijd. Tijdens de Europese zomertijd is het op de Antillen 6 uur vroeger dan in Europa, tijdens de wintertijd is het tijdsverschil slechts 5 uur. Raadpleeg hier de diverse tijdzones.

Het klimaat op de Antillen

De Antillen hebben een tropisch klimaat. Dit betekent veel zon en weinig regen, maar áls het regent dan is dat over het algemeen kort en hevig. De temperatuur is er gemiddeld 27,8 C en van het zeewater 26 C. Men kent een 'regen-' en 'orkaanseizoen'. Hoewel de echte orkanen van oorsprong enkel op de bovenwindse eilanden voor kwamen is in het kader van de algemene klimaatsverandering een langzame verschuiving merkbaar naar de benedenwindse eilanden. Meer over het lokale klimaat kun je hier terug vinden.

De taal van de Antillen

De officiële taal op de Antillen is het Nederlands, maar op Saba, St. Maarten en St. Eustatius spreekt men de Engelse taal. Conform ‘de Landsverordening Officiële Talen’, werd in maart 2007 het Papiamento naast Engels en Nederlands als een officiële taal van de Antillen erkent. Ook Spaans is een op de eilanden veel gesproken taal. Op de z.g. ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is het Papiamentu de moedertaal waarbij het gesproken Papiamentu per eiland verschilt: op Aruba spreekt men Papiamento en op Bonaire en Curaçao Papiamentu. Papiamento is gebaseerd op etymologische grondslag terwijl het Papiamentu meer gebaseerd is op fonologische beginselen. Sommige woorden of uitdrukkingen verschillen en de uitspraak is anders in sommige opzichten, het opvallendste verschil is de schrijfwijze.
Papiaments is een mengtaal die is ontstaan uit diverse Afrikaanse dialecten, Spaans, Portugees, Engels en het Nederlands. De taal is waarschijnlijk in de zeventiende eeuw ontstaan om de communicatie mogelijk te maken tussen slaven en meesters en tussen slaven onderling. Het wordt door alle sociale klassen gesproken en het is een onderdeel geworden van de eigen identiteit. Papia is het werkwoord voor 'praten', de uitgang '-mentu' is de werkwoordsvorm voor het doen van iets (het praten op zich, de handeling): een kleine kennismaking met de taal.

De naam voor Curaçao in het Papiaments

De inwoners van Curaçao noemen hun eiland in het Papiaments 'Kòrsou'.

Het woord 'Curaçao'

Sommigen beweren dat het afgeleid zou zijn van het Spaanse woord ‘corazon’ of het Portugese woord ‘coracão’ dat beiden ‘hart’ betekent. Een andere theorie luidt dat het komt van ‘cura’ wat genezen betekent.

Meer info over de grootte van de eilanden, inwoneraantallen etc. is o.a. te vinden op de Wikipedia-pagina.

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?