Ga direct naar inhoud
NL EN

Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen / FAQ

Vergunningen

Verzekeren

heb ik als Nederlander voor Bonaire een vergunning nodig?

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 een 'bijzondere gemeente van Nederland', even als de andere twee BES-eilanden. Hieraan wordt regelmatig ten onrechte de conclusie verbonden dat als 'gemeente van Nederland' geen vergunning voor werk en verblijf nodig is. Niets is minder waar, helaas: ook voor Bonaire heeft u een vergunning nodig voor werk en verblijf! De procedures en de eisen zijn hierbij anders dan voor Curaçao.

▴ Terug naar boven

heb ik voor een stage op Curaçao (of Bonaire) ook een vergunning nodig?

Een stage wordt gezien als werken en daar heeft u een vergunning voor nodig. Voor Curaçao moet deze zijn aangevraagd voordat u aan de stage begint, voor Bonaire geldt hetzelfde maar slechts dan als de stage langer duurt dan 3 maanden. Een stage geldt alleen als stage als deze (aantoonbaar) verplicht wordt gesteld vanuit een erkende opleiding. Loopt u vrijwillig stage zonder opleiding dan is dit geen stage maar wordt gezien als vrijwilligerswerk. In beide gevallen heeft u echter een vergunning nodig. Een stagevergunning is niet hetzelfde als een reguliere ’Van Rechtswege Verklaring’; de procedure is geheel anders, de eisen zijn anders en de toekenning wordt op geheel andere wijze afgegeven en is bovendien enkel geldig voor de exacte duur van de stage. Of u wel of niet betaald wordt voor een stage doet niet ter zake. Voor de aanvraag en afhandeling kunt u bij ons ook voor aanvang van de stage terecht; lees hier meer over.

▴ Terug naar boven

hoe lang is mijn vergunning geldig op Curaçao?

Als het gaat over de vergunning voor werk en verblijf geldt dat een z.g. 'van Rechtswege Verklaring' (voor Nederlanders) voor onbepaalde tijd wordt toegekend. Als het een stagevergunning betreft dan is de vergunning geldig voor de exacte duur van de stage. Anders is het voor niet-Nederlandse nationaliteiten, zij ontvangen een beschikking tot tijdelijk verblijf; deze is uiterlijk een jaar geldig en dient daarna verlengt te worden.

▴ Terug naar boven

ik ben gepensioneerd en ga niet werken, heb ik dan ook een vergunning nodig?

Als u met pensioen bent en niet komt werken maar wel langer dan 180 dagen per kalenderjaar op Curaçao wilt verblijven (Nederlands paspoort) dan heeft u ook een z.g. 'van Rechtswege Verklaring' nodig. Voor vertrek via ons aanvragen is mogelijk. Let op: voor niet-Nederlanders (m.u.v. Amerikanen) geldt afwijkende regelgeving.

▴ Terug naar boven

ik ben op Bonaire geboren en ga nu op Curaçao wonen, kan dat zomaar?

Tot 10 oktober 2010 was zowel Bonaire als Curaçao een onderdeel van de 'Nederlandse Antillen'. Verhuizen binnen de 'Nederlandse Antillen' kon tot 2010 gemakkelijk omdat voor alle eilanden dezelfde regels golden, dat is nu niet meer het geval. Curaçao en Bonaire hebben nu ieder een eigen immigratieprocedure en beiden eigen regels, normen en wetten. De 'Nederlandse Antillen' als eenheid bestaan niet meer. Helaas: geboren zijn op Bonaire geeft u in de regel geen speciale rechten voor Curaçao, en andersom (er gelden een aantal uitzonderingen; individueel en per geval ter beoordeling a.d.v. uw persoonlijke situatie en details).

▴ Terug naar boven

ik ga onbetaald werk doen op Curaçao, heb ik dan ook een vergunning nodig?

Werken is werken, of u hiervoor betaald wordt (d.m.v. een salaris of in natura) doet er niet toe; u bent met een andere reden en motivatie op het eiland aanwezig dan een toeristische reden. De beoordeling van af te dragen premies en of iets wel of niet als inkomen wordt gezien is ter beoordeling aan de belastingdienst en niet aan de vreemdelingendienst. Voor elk soort werk en voor welke periode of lengte dan ook heeft u dus altijd een vergunning nodig, ook voor vrijwilligerswerk dus. Deze kunt u voor vertrek via ons aanvragen.

▴ Terug naar boven

kan ik een enkele reis boeken op het moment van vertrek naar het eiland?

Zelfs als de aanvraag voor uw vergunning is ingediend is inreizen met een enkele reis niet toegestaan, u bent verplicht een retourticket te boeken. U bent op dat moment nog geen ingezetene en u komt dus 'als toerist' het eiland op waarbij men ervan uitgaat dat u binnen de gestelde termijn het eiland weer verlaten hebt. De retourdatum moet liggen binnen de voor u van toepassing gestelde termijn; voor Nederlanders is dit binnen 180 dagen. Geen enkeltje dus maar altijd een retourticket zolang u niet officieel als ingezetene geregistreerd bent.

▴ Terug naar boven

kan ik met een geldige ID-kaart reizen of moet ik een paspoort hebben?

U bent verplicht te reizen met een geldig paspoort, een ID-kaart is dus niet toegestaan. Ook kinderen dienen een eigen paspoort te hebben, enkel ingeschreven zijn op het paspoort van de ouders is niet toegestaan. Uw paspoort dient minimaal nog een halfjaar geldig te zijn op het moment van vertrek en bovendien mag het niet tijdens de voor u geldende verblijfstermijn verlopen. Als u hieraan niet voldoet loopt u het risico op de luchthaven een nooddocument te moeten aanvragen, dit is een kostbare (en bovendien een tijdelijke) 'oplossing'.

▴ Terug naar boven

kan ik mijn eigen vergunning voor werk- en verblijf zelf aanvragen?

Voor Nederlanders geldt: indien u NIET meteen wilt kunnen werken na aankomst dan kan dat. Omdat echter blijkt dat er veel fout gaat bij het zelf aanvragen en de voorbereiding en verkrijging erg tijdrovend is kunt u ervoor kiezen dit door ons te laten doen; voor een bescheiden bedrag begeleiden wij u (voor vertrek) met de benodigde stukken voor het correct indienen van de aanvraag. Het risico dat de vergunning door fouten en/of onjuiste documenten niet wordt toegekend (en opnieuw leges moeten worden betaald) wordt hiermee voorkomen.

▴ Terug naar boven

kan ik mijn vergunning aanvragen als ik nog geen werk heb op Curaçao?

Jazeker kan dat en dat is bovendien verstandig bij het gemakkelijker vinden van werk. Als u gaat emigreren is het een fijn vooruitzicht als u al werk gevonden heeft, dat helpt. Maar als dat niet zo is zijn er andere mogelijkheden. De meeste werkgevers nemen pas iemand aan op voorwaarde dat een vergunning is aangevraagd. Met andere woorden, het vooraf aanvragen van de vergunning vooraf helpt juist bij het daadwerkelijk krijgen van een baan. Dit geldt met name voor in Nederland geboren Nederlanders; voor een 'Yu di Kòrsou' en voor een niet-Nederlander (niet-Nederlands paspoort) gaat dit niet persé op. Wil je meer weten over het vinden van werk, lees hier de tips!

▴ Terug naar boven

kan ik mijn vergunning voor werk- en verblijf vanuit Nederland (laten) aanvragen?

Wij begeleiden u in Nederland persoonlijk met het verzamelen van de juiste documenten en met de correcte invulling van de diverse stukken. Nadat alle stukken correct en compleet zijn (wij controleren dat) wordt uw aanvraag door ons ingediend. Hoewel wij op Curaçao gevestigd zijn, wordt er tevens vanuit Nederland gewerkt. Tussen twee continenten 'schakelen' is voor ons dagelijks aan de orde; dit heeft voor u als klant uiteraard voordelen. Wij treden hierbij op als gemachtigde en u hoeft hiervoor zelf (nog) niet op het eiland aanwezig te zijn. Bij aankomst mag er per direct legaal gewoond en gewerkt worden, m.a.w. geen enkel probleem!

▴ Terug naar boven

mijn partner heeft geen Nederlands paspoort, maar gaat wel mee. Is dit een probleem?

Als u niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt (paspoort) dan geldt voor u en/of uw partner een geheel andere en meer complexe toelatingsprocedure. Indien u als niet-Nederlander (niet-Nederlands paspoort dus) de partner bent van een Nederlander geeft u dit NIET per definitie dezelfde rechten, in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld. Als u partners bent is het zeer waarschijnlijk dat voor u beiden een geheel andere procedure van toepassing is met andere normen en regels. In veel gevallen mag u tijdens de aanvraag van uw procedure niet op het eiland aanwezig zijn maar dient u de beslissing op uw aanvraag in eigen land af te wachten. Ook deze procedures voeren wij regelmatig uit: informeer bij ons.

▴ Terug naar boven

moet ik mij uitschrijven uit Nederland en op welk moment doe ik dat?

Curaçao is geen Nederland maar een ander land met eigen regels en wetten (ook al valt Curaçao onder het Nederlands koninkrijk). Als u in een ander land gaat wonen en/of werken dient u in principe uit te schrijven in eigen land. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel die erg afhangen van de soort vergunning die voor u van toepassing is en van uw persoonlijke omstandigheden, zo is dit voor bijv. voor een stagevergunning niet nodig. Een eenduidig ja of nee is zonder exacte details niet te geven. Ook het moment waarop u uitschrijft verschilt en is van details afhankelijk, dat is niet per definitie meteen bij vertrek. Als wij uw procedure uitvoeren lichten wij u exact voor wat wel en wat niet te doen, waarom, op welk moment en met welke consequenties. Voor Nederlanders en voor niet-Nederlanders.

▴ Terug naar boven

mogen mijn partner en/of kinderen zo mee als ik zelf op Curaçao geboren ben?

Dit is een onderwerp waarover veel misverstanden bestaan. Of dit zo is hangt af van diverse details. Overleg tijdig met ons.

▴ Terug naar boven

ben ik verzekerd als ik vanaf Curaçao op vakantie ga naar Nederland?

Sinds 1 januari 2013 is iedereen die op Curaçao woont verplicht verzekerd via de SVB. Als u op vakantie gaat naar Nederland bent u niet verzekerd omdat de SVB standaard geen dekking biedt buiten Curaçao. Voor de periode dat u naar Nederland gaat moet u zich dus voor onverwachte medische zorg apart verzekeren, een reisverzekering is hier niet geschikt voor. Voor een kortere (of langere) periode toch verantwoord verzekerd zijn bij vakantie naar Nederland kunt u hier vooraf online regelen. Gaat u permanent naar Nederland terug maar kunt u in Nederland nog niet inschrijven, dan is deze verzekering voor u van toepassing.

▴ Terug naar boven

ik ben gepensioneerd en ga emigreren, welke verzekering moet ik nemen?

In uw geval is het verstandig even met ons in gesprek te gaan, een 'standaard' verzekering is wellicht voor u niet de meest geschikte of meest verantwoorde optie. Dit is voor iedereen anders en maatwerk, daarom horen wij graag eerst specifieke details van u, neem contact met ons op voor nader overleg en wij adviseren u kundig.

▴ Terug naar boven

ik ga emigreren en dus uitschrijven uit Nederland, hoe regel ik mijn verzekering?

Vanaf het moment dat u uitschrijft uit Nederland bent u wettelijk niet meer verzekerd. Ook een reisverzekering afsluiten in Nederland is dan wettelijk niet meer mogelijk, bovendien is een reisverzekering ongeschikt en hier niet voor bedoeld. Tot het moment dat u opnieuw bent ingeschreven op Curaçao of Bonaire zal dat goed geregeld moeten worden. Een aantal maanden onverzekerd rondlopen is onverantwoord. Raadpleeg de informatie op onze pagina over verzekeren en neem enkele weken voor vertrek en voordat u gaat uitschrijven contact op met ons.

▴ Terug naar boven

ik heb (medische) problemen / een medisch verleden. Kan ik verantwoord emigreren?

Uw situatie moeten we nauwkeurig bekijken en met u bespreken; veelal is emigreren verantwoord omdat er voldoende (medische) mogelijkheden zijn, vaak is een 'alternatieve route' mogelijk maar soms is verkassen naar het buitenland ronduit onverantwoord. Wij horen graag eerst uw verhaal, neem contact met ons op voor nader overleg. Naar aanleiding van de details verstrekken wij u een zo goed mogelijk advies.

▴ Terug naar boven

moet ik mij extra of anders verzekeren als ik ga stage lopen of als au pair ga werken?

Dat hangt ervan af, in de meeste gevallen niet. Voor een stage is uitschrijven in Nederland niet nodig; tot op heden heb je bij de Nederlandse verzekering in 95% van de gevallen werelddekking (dat verandert misschien ooit), maar dat moet je goed nakijken en ook kunnen aantonen. Is dat niet zo of wil je toch extra verzekerd zijn (bv voor je inboedel op Curaçao of voor wettelijke aansprakelijkheid) dan zijn hier mogelijkheden voor. Raadpleeg de informatie op onze pagina over verzekeren bij studie of stage of neem contact op met ons.

▴ Terug naar boven

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?